De Mondhygiënist

Een mondhygiënist is een HBO afgestudeerde paramedicus die werkzaam is binnen de tandheelkunde. De mondhygiënist heeft een beschermde titel met eigen opleiding en registratie in het diplomaregister. De mondhygiëne behandelingen zijn gericht op het behandelen van het gebit en het voorkomen van tandvleesontstekingen.

Als u bij de mondhygiënist komt wordt er eerst gekeken wat de aard en de ernst van de situatie in uw mond is. Aan de hand daarvan zal ik u uitleg geven en een behandelplan opstellen. Aan de hand van het behandelplan weet u welke behandelingen nodig zijn en wat de kosten van de behandelingen zijn.

Geen klachten? Ook dan kan een bezoek aan de mondhygiënist waardevol zijn.De mondhygiënist verstrekt ook graag adviezen voor een goede mondverzorging, zodat uw gebit en tandvlees in optimale conditie blijven.

Werkzaamheden van een mondhygiënist zijn:
 • Voorlichting en mondhygiëne instructie geven.
 • Voorlichting over tandvlees aandoeningen, cariës en effect van voeding op het gebit.
 • Volledige gebitsreiniging, tandsteen en plaque en aanslag worden verwijderd
 • Tandvleesbehandelingen (paro-behandelingen en initiële therapie)
 • Preventieve behandelingen zoals het aanbrengen van fluoride
 • Polijsten
 • Verdoving geven
 • Bloedend tandvlees behandelen
 • Voorlichting over vieze smaak en slechte mondgeur
 • Voorlichting over droge mond
 • Voorlichting over  pijnlijk tandvlees en gevoelige tanden
 • Sealen van tanden en kiezen
Mirthe

Mondhygiëniste

Mirte van Ham

Kwaliteit staat bij mij hoog in het vaandel. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Ik neem de tijd voor mijn patiënten en stel ze op hun gemak. Zelf merk ik dat veel patiënten die ik in de stoel krijg in enige mate angstig zijn voor het ondergaan van een behandeling.

Ik vind dat ik als mondhygiënist de verantwoordelijkheid heb de patiënt op zijn of haar gemak te stellen. Communiceren met de patiënt en empathie tonen is daarbij van essentieel belang.

Opleiding

In 2002 studeerde ik af als mondhygiënist aan de Hogeschool van Utrecht Faculteit Gezondheidszorg. Omdat ik mijn kennis en kunde wilde uitbreiden ben ik vervolgens in 2003  de opleiding tot Kindertandverzorgende in Nijmegen gaan volgen, die ik in 2004 met succes heb afgerond.

Na 8 jaar verbonden te zijn geweest aan verschillende tandartspraktijken, besloot ik in 2010 mijn loopbaan voor te zetten als zelfstandig freelance mondhygiënist.

En als beloning op mijn werk ben ik op 1 november 2013 mijn eigen mondhygiënepraktijk begonnen: Mondhygiënepraktijk Molenpad te Boxtel.

Kwaliteit

Daarnaast verwacht de patiënt ook kwaliteit. Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Mondhygiënisten (NVM), de Vereniging voor Parodontologie (NVvP) en ik ben geregistreerd in het kwaliteitsregister KRM.

Als mondhygiëniste in het kwaliteitsregister onderschrijf ik de gedragscode mondhygiënisten en het beroepsprofiel van de vereniging voor mondhygiënisten. Ook neem ik deel aan de klachtenregeling die voldoet aan de Wet klachtenregeling.

Cliënten Zorgsector Zelfstandige Ondernemende Mondhygiënisten kunnen vanuit het lidmaatschap gebruik maken van de klachtenregeling en de Stichting Geschilleninstantie Mondzorg. Beide voldoen aan de WKKGZ.

Het bijbehorende email adres is klacht@mondhygienisten.nl en telefoonnummer is 030-6571013.